Onze reis naar de oorsprong van de cacao in Peru

Bijgewerkt op: 30 mrt. 2020

Op uitnodiging van PromPeru kregen Ines en Helga van Magic Chocolates de kans om Peru te bezoeken, het land van de Inca's, de koffie en natuurlijk ook van de cacao. Het werd een onvergetelijke ervaring. Lees hun verhaal!

Ines en Helga van Magic Chocolates kregen de kans om Peru te bezoeken, het land van de Inca's, de koffie en natuurlijk ook van de cacao.

Het adembenemende Peru, gelegen aan de Grote Oceaan, wordt omgeven door Ecuador en Colombia in het Noorden, Brazilië in het Oosten, Bolivia in het Zuidoosten en Chili in het Zuiden. Het land heeft een prachtige natuur, met zowel tropisch regenwoud, forse bergketens als een 2.000 km lange kuststrook. Een vlucht van maar liefst 17 uur brengt Helga en Ines van Magic Chocolates van België naar het bruisende Lima, hoofdstad van Peru.Peru heeft een eeuwenoude innige band met chocolade, ook wel voedsel voor de goden genoemd.

Een internationaal gezelschap

Het is in Lima dat een internationale groep van chocolate lovers, mensen met een passie voor cacao en chocolade, wordt opgewacht door PromPeru, de promotiedienst van het Andesland. De deelnemers uit België, Spanje, Engeland, Venezuela, Portugal en zelfs Taiwan ontmoeten elkaar daar voor het eerst. Alhoewel ze eenzelfde passie voor chocolade delen, zijn ze er elk toch op een andere manier professioneel mee bezig. En hoewel de culturele verschillen groot zijn, is de openheid in de groep groot. Op het einde van de reis groeit die groep onbekenden uit tot een echte vriendengroep met wederzijds respect, waarbij de vriendschap tot vandaag stand houdt.


Maar first things first … Het doel van deze reis is vooral om de verschillende cacaogebieden en cacaosoorten van Peru te ontdekken en kennis te maken met de lokale productie. De reis gaat dus via verschillende coöperaties, gebieden, onderzoekscentra... en toont zowel de teelt als de fabricatieprocessen. De deelnemers worden gedurende een week ondergedompeld in de Peruaanse cacao passie…

Helga en Ines van Magic Chocolates op reis in Peru.

Meet & greet in Lima

Afspraak op vrijdag om 17 uur in het hotel in Lima voor een kennismaking met de groep. Spannend is het wel. De eerste contacten lopen heel vlot en ook de kennismaking met het Peruaanse eten wordt vlot verteerd. De gezellige avond wordt vroeg afgesloten en iedereen kruipt snel onder de wol. De ochtend nadien wordt de groep immers al om 3 uur op het appel verwacht voor de eerste binnenlandse vlucht naar Cusco.


Naar Cusco en Machu Picchu

Zaterdag. In vergelijking met het levendige Lima met zijn 10 miljoen inwoners, is Cusco eerder een provinciestad. Alhoewel het de hoofdstad is van het Andesgebied en bijna een half miljoen inwoners telt, heeft deze kleine stad zijn authentiek karakter behouden. Voor veel toeristen is Cusco het vertrekpunt van hun bezoek aan Machu Picchu. Het aantal toeristen is dus enorm.


Een bezoek aan de wereldberoemde site van Machu Picchu mag gewoonweg niet op het programma ontbreken, ook al is de reis er naar toe verre van evident. Na de vliegreis vanuit Lima en enkele uren met de bus, volgt nog 3 uur met de trein, de Incarail. Dat is echter nog maar het begin. Vanuit het dorpje Quillabamba wacht nog een hele busrit en een lange wandeling langs het oude Incapad vooraleer uiteindelijk de uitgestrekte site van Machu Picchu in zicht komt. Maar de aanblik van de stad maakt de hele tocht de moeite waard. Het impressionante uitzicht maakt het een onvergetelijke ervaring. Ongelooflijk dat de mensheid zo’n wonderlijk bouwwerk heeft kunnen realiseren.


Ines en Helga van Magic Chocolates in Peru.

Cacaoplantage

Op zondag volgt het eerste bezoek aan een cacaoplantage. Met een plaatselijke gids gaat het onmiddellijk richting de landbouwgrond waar de verschillende soorten cacaovruchten worden voorgesteld. De streek rond Cusco heeft zijn eigen cacaovrucht, de ‘chuncho’, met de kenmerkende gele kleur. Op de plantage wordt het fermentatieproces van de cacaobonen getoond. Onder invloed van de zon komt het gistingsproces vanzelf op gang.


Later op de dag zijn de buitenlandse bezoekers eregasten op een congres over cacaoplantages in Peru. Veel tijd om uit te wisselen is er echter niet, want aansluitend volgt een bezoek aan de koffieplantage Cocla. Na een interessante rondleiding moet de koffie uiteraard ook geproefd worden. In de lokale koffieshop is het heerlijk vertoeven en genieten van een kopje zwart goud. Het idyllische plaatje is helemaal compleet als een kleurrijke stoet van kinderen uit de plaatselijke school langs de koffiebar trekt.


Helga en Ines van Magic Chocolates in Peru.

Business, but not as usual

Geen tijd om te bekomen van het drukke weekend. Op maandag staan er heel wat business meetings gepland, georganiseerd door PromPeru. Het internationale gezelschap krijgt de kans om in contact te komen met een 10-tal coöperatieven en cacaoboeren. Na de cacao en de koffie, volgt later op de dag een onderdompeling in de wereld van de thee. Het bedrijfsbezoek wordt gestart met enkele dansen door de plaatselijke werknemers. Meest opvallend en toepasselijke is de thee dans, waarbij de dansers symbolisch de grond bewerken om zo de theebladeren te bekomen.


Naar het Amazonewoud

Op dinsdag gaat het van Cusco terug naar Lima om dan richting Tarapoto te vliegen. Tarapoto bevindt zich in het Amazonewoud en heeft een heel ander klimaat. Onder een tropische zon trekt de groep naar diverse cacaoplantages, die zich vaak over ettelijke hectaren uitstrekken. Elke plantage heeft zijn eigen fermentatieproces zodat het er altijd anders uitziet. Woensdag staat helemaal in teken van die fermentatie. In een plaatselijk laboratorium wordt uitgelegd wat fermentatie is en hoe het fermentatieproces verloopt. Wie goede chocolade wil maken, heeft hier maar beter goed opgelet.


Een prikkelend einde

Een bezoek aan een universitair onderzoekscentrum in het oerwoud op donderdag verloopt enigszins stekelig. Bij een tocht door het bos wordt de groep aangevallen door een zwerm dikke, zwarte en agressieve bijen. Wild zwaaien en snel weglopen kan niet verhinderen dat velen helemaal onder de bijensteken zitten. De pijn wordt echter al snel verzacht door een heuse proeverij op de plantage. De verschillende cacaobonen worden vergeleken qua smaak. Ook hun smaak in het eindproduct, de chocolade, wordt veelvuldig geproefd en besproken. Op vrijdag volgt alweer een hele dag van business meetings. Vermoeiend, maar boeiend. Hier gaat het uiteindelijk om. Contacten leggen, uitwisselen en een internationaal netwerk uitbouwen.


De zinnenprikkelende reis wordt op vrijdagavond afgesloten met een groots afscheidsfeest. Met kleine oogjes gaat het zaterdagochtend richting luchthaven voor de lange tocht terug naar België.


Terwijl het vliegtuig snelheid haalt en het land onder het toestel doorschuift is er tijd om nog een laatste keer uitgebreid te genieten van het prachtige Peru, bakermat van cacao en chocolade.

94 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven